Ahogy öregszünk, sokunk bőrén apró kis bőrkinövések, úgynevezett fibrómák jelennek meg. Bár nem kellemes látvány, ártalmatlan jelenség.

Ezek a rizs méretű kis fibrómák jóindulatú daganatok tulajdonképpen, és attól alakulnak ki, hogy a bőrfelületek összedörzsölődnek. Bárhol előfordulhatnak a testen, de leggyakrabban a redőkben alakulnak ki: szemhéj, nyak, hónalj, mellek alatt. A legfontosabb, mielőtt belekezdünk egy otthoni kezelésbe, feltétlenül mutassuk meg bőrgyógyásznak, hogy teljesen bizonyosak legyünk benne, veszélytelenek a kellemetlen kis kitüremkedések.


Hogyan szabadulj meg tőlük?


Mivel nem veszélyesek, tehát csak akkor szabadulj meg tőlük, ha a látványuk zavar. A legkézenfekvőbb az orvos felkeresése, főleg, ha a szem környékén vannak, de akadnak házi megoldások is. Íme néhány:



1. Almaecet.
Egy vattával napi 3x töröld át almaecettel a fibrómát.
2. Szigetelőszalag Olyan kell, ami ráragad a fibrómára, nem sebtapasz. Ragaszd le, és hagy rajta pár napig, aztán nézd meg, fellazult-e a fibróma, ha még nem, cseréld, egy idő után leesik a kis bőrkinövés.
3. Sebtapasz és E-vitamin olaj.
Nyiss ki egy E-vitamin kapszulát, az olajat tedd a fibrómára, és napokra ragaszd le. Addig hagy rajta, míg le nem esik a bőrkinövés.
4. Fogselyem.
Fogselyemmel kösd át a fibrómát szorosan a tövénél, egy két nap alatt leesik.
5. Teafaolaj
Napi 3x kend be, le fog esni.


Tévhitek:

A fibróma elszaporodik, ha leszedik. Ez nem igaz.
A bőrkinövés elrákosodhat. Szerencsére nem.
Csak idősek és a túlsúlyosak tapasztalják ezt. Nem: fiatal, sovány emberek ugyanúgy 'növeszthetnek' fibrómákat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!