Mindenki átélte már, milyen az, amikor szép sima felületű főtt tojást szeretne - pl. kaszinótojáshoz vagy rakott krumplihoz - vagy épp csak a reggeliző asztalra. Ehelyett egy cafatos, megtépázott felületű amorf tojás kerül ki a kezei alól.

Mutatjuk a legjobb trükköket, amelyekkel szép lesz majd a főtt tojás és a héj sem ragad rá a fehérjére. És pucolás közben sem leszel ideges.

1. Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám ez a biztos módja annak, hogy a tojás megrepedjen és a fehérje rátapadjon a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. Érdemes megvárni, amíg a víz gőzölögni kezd, azaz lassan eléri a forráspontot és tegyük ekkor a vízbe a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat.

2. A főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is teszel.

3. Ha letelt a főzési idő, tedd hideg vízbe a tojásokat. A sokkolás hatására megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor.

4. A tojások pucolása során használd a hűtővizet. Ha kissé megtöröd a főtt tojások héját, és hagyod állni a hideg vízben, akkor a víz beszivárog a héj alá, ezzel is megkönnyítve a pucolást. Másik működő módszer lehet, ha folyó víz alatt alatt próbálod leszedni a héjat, sőt akár azzal is megpróbálkozhatsz, hogy a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezded.

+ 1 tanács

Az egészen friss tojásokat szinte lehetetlen szépen pucolni. Az ideális az 1 hetes, vagy annál is idősebb tojás. 

A magyarázat:
A tojás belső membránja, az a vékonyka kis hártya, ami a héj és a fehérje között van, keratinból áll. A keratin savas környezetben keményebbé válik. Minél alacsonyabb a friss tojás pH értéke, annál erősebben kapcsolódnak a fehérje proteinjei a membránban található keratinhoz a főzés során.
Ahogy telnek a napok, és a tojás pH-ja nőni kezd, a keratin is megpuhul, és főzés közben sokkal kevésbé kapcsolódik a fehérjével - ami könnyen hámozható tojást jelent. Egy átlagos, hűtőben tartott európai bolti tojás a tojásrakást követően 10 nappal éri el az ideális pH-értéket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!