Tudtad, hogy az uborka nemcsak a saláták királynője, hanem egy igazi gyógyerőbomba?

Ez bizonyára sokakat meglep, de tény, hogy az uborka igen sokoldalú gyógynövény.

Lássuk, mire használhatjuk:

• Az uborkatele van antioxidánsokkal és mikrotápanyagokkal, amelyek segíthetik az immunrendszer erősítését. Vitaminok és ásványi anyagok, mint a C-vitamin, E-vitamin, cink és szelén, mind közrejátszanak abban, hogy testünk hatékonyabban tudja leküzdeni a fertőzéseket.

• A szívünk legjobb barátja lehet az uborka. A benne található kálium segíthet a vérnyomás szabályozásában, és hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez.

• Az uborka olyan vegyületeket tartalmaz, mint például a béta-szitoszterol, amely erős gyulladáscsökkentő hatású. Ezáltal segíthet a reumatikus és ízületi problémákkal küzdőknek is.

Emésztési problémákkal küzdőknek, az uborkamag segíthet enyhíteni a kellemen tüneteket. Rostokban gazdag, így támogathatja az emésztőrendszer egészségét és a rendszeres székletürítést. Enyhíti a szorulást, csökkenti a gyomorsav szintjét is, de túlzott fogyasztása esetenként erős gázképződéssel járhat.

• Az uborka magjai nagy mennyiségű kukurbitacint tartalmaznak, ami erős vízhajtó, fogyasztása segíthet a testünkben pangó folyadék eltávolításában is. Ugyanakkor - éppen e miatt - vesepanaszokkal küzdőknek mértékletes fogyasztás javasolt.

• Az mindenki számára ismert, hogy a szem alatti sötét karikák eltüntetésének legjobb módja, ha egy-egy uborkaszeletet teszünk a szemhéjunkra és relaxálunk egy kicsit. Az uborka belseje igazi kincseket rejt, mégpedig az apró magokat, melyekből nagyon finom textúrájú olajat nyerhetünk. Az uborkamag olaj nem csak salátaöntetekhez isteni, de fejbőrbe masszírozva a korpásodás, ekcéma tüneteit enyhíti és segíthet megszüntetni a hajhullást is. Kiváló arcápoló szer is, gyulladáscsökkentő és bőrfeszesítő tulajdonságokkal bír. A pattanásos bőr ápolására is ajánlott.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!