Így lesz a szervezeted ellenállóbb a betegségekkel szemben.

Mivel a szervezetünk pH-ját részben az általunk fogyasztott ételek ásványi anyag tartalma határozza meg, fontos, hogy elegendő lúgos hatású ételt fogyasszunk. A szakértők szerint a kiegyensúlyozott étrendnek körülbelül 60–80%-ban lúgos és 20-40%-ban savas élelmiszereket kellene tartalmaznia.

A lúgosító diéta követése, több lúgosító étel fogyasztása és a savasító ételek, mint például a feldolgozott élelmiszerek, finomított cukrok, transzzsírok és az alkohol kiküszöbölése az étrendünkből a következő előnyökkel járhat:

  • A súlyfelesleg elvesztése, az egészséges testsúly megőrzése;
  • Gyulladások csökkentése;
  • A rák kockázatának csökkentése;
  • Kevesebb megfázás és betegség;
  • Egészségesebb csontok;
  • Nagyobb teherbírás;
  • Több energia;
  • Egészségesebb arcszín;
  • Jobb emésztés;
  • Jobb kognitív funkciók;

Ahhoz, hogy olyan étrendet követhessünk, ami 60-80%-ban lúgosító ételeket tartalmaz, természetesen előbb tisztában kell lennünk, melyek is ezek az élelmiszerek.

1. Citrom

Noha savas íze van, ez az egyik legfontosabb lúgosító étel. Ez a savanyú gyümölcs azonnali és hatékony megkönnyebbülést jelent túlzott savtartalom és a vírusos betegségek esetén, így hatásos lehet megfázás, köhögés, influenza és gyomorégés esetén is. Ha citromlevet facsarunk a vízbe, kellemesebbé tehetjük az ízét, és ezáltal biztosíthatjuk, hogy elegendő (legalább 8 pohár) vizet megigyunk naponta. Emellett egy pohár citromos víz elfogyasztása reggel nagyszerű módja lehet annak, hogy elkezdjük a napot, és kiegyensúlyozzuk a szervezetünk pH-értékét.

2. Cayenne-bors

Ez az egyik legjobb lúgosító étel, ráadásul olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek elősegítik a belső elválasztású mirigyek működését. Antibakteriális hatásáról, valamint A-vitamin tartalmáról ismert, segít a szabad gyökök káros hatásainak leküzdésében, amelyek stresszt és különböző betegségeket okoznak. Ugyanakkor az anyagcserét is serkenti, és ezáltal elősegíti a fogyást. Számos ételhez hozzáadhatod, például levesekhez, ragúkhoz, salátákhoz, omletthez vagy akár szufléhoz is.

3. Fokhagyma

A fokhagyma az egyik legjobb szuperétel, amely gyakran szerepel az egészséges ételek listáján, és egyúttal rendkívül jó lúgosító is. A fokhagyma segít szabályozni a pH-t, de számos más előnye is van, beleértve a vérnyomás és a koleszterin csökkentését, a megfázás vagy az influenza megelőzését, a szívbetegségek kockázatának csökkentését, a rák megelőzését és a bakteriális és gombás fertőzések leküzdését. Annak érdekében, hogy maximálisan kihasználd az előnyeit, aprítsd fel, és hagyd állni 10 percig, mielőtt hozzáadnád az ételhez. Ez lehetővé teszi az allicin kialakulását, ami fontos az egészségünk megőrzéséhez.

4. Avokádó

Az avokádó tápanyagokban rendkívül gazdag, lúgosító hatású szuperétel. Tele van egészséges zsírokkal, csökkenti az étvágyat az étkezések között, mert hosszabb időn át tartó teltségérzetet ad, és magas olajsav tartalmának köszönhetően elősegíti a „rossz koleszterin” (LDL) szintjének csökkenését, valamint a „jó koleszterin” (HDL) szintjének növekedését. Ezenkívül az olajsav lelassítja a szívbetegségek kialakulását és serkenti az anyagcserét, ezáltal segíthet a fogyásban is. Számos más tápanyagot is tartalmaz, amelyek gyulladásgátló, rákellenes és vércukorszint szabályozó hatásokkal rendelkeznek.

5. Kelkáposzta

A kelkáposzta is remek lúgosító, emellett segít a szervezet méregtelenítésében, csökkenti az általános koleszterinszintet, és segít a rák megelőzésében. Meglepően nagy mennyiségű K-vitamint, valamint A- és C-vitamint tartalmaz, emellett klorofilt, amely nagymértékben lúgosít és segít a savasság csökkentésében, ezáltal normalizálva a test pH-értékét, hozzájárul a szervezet tisztításához, méregtelenítéséhez és gyógyulásához.

Bónusz tipp: lúgos víz

Az elegendő vízfogyasztás rendkívül fontos, mivel a kiszáradás kimerültséghez és számos egyéb problémához vezet. A lúgos víz fogyasztása még előnyösebb lehet, mivel hatékonyabban ellát tápanyagokkal, és növeli a napi energiaszintünket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!