A tüdő folyamatosan dolgozik, oxigént vesz fel és kiszorítja a szén-dioxidot. A légzőrendszer célja az oxigén szállítása a test véráramába, ami tovább szállítja és elosztja a testben. A tüdőbetegségben vagy fertőzésben szenvedők számára ez az oxigénátadás nehezebbé válik, ami különféle egészségügyi problémákhoz vezet. A különböző környezeti hatások miatt érdemes oda figyelnünk rá, főleg most a hűvösebb őszi és téli hónapokban. A rendszeres mozgás és a megfelelő étrend szintén elengedhetetlen, de van néhány természetes módszer a tüdő jobb működésének elősegítésére:

1. Eukaliptusz


1788-ban John White sebész-főorvos megérkezett az első flottával Ausztrália partjaira. Néhány héten belül elkezdte dokumentálni az egyedülálló eukaliptusz növényt. Gyógyító tulajdonságai sok helyi őslakos közösségben jól ismertek voltak, akik sebek gyógyítására, a fertőzések elhárítására használták. Az eukaliptusz antioxidáns tulajdonságairól ismert, és gyakran használják fertőzések leküzdésére, ezért rengeteg torokpasztillában és szirupokban megtalálható. Olaját belélegezve megkönnyítik a torlódásokat, a megfázást és a lázat. Inhaláláshoz 1-3 csepp eukaliptuszolajat tegyünk forró vízzel egy tálba, a belélegzett gőz tisztítja az eldugult orrjáratokat, kitágíthatja a tüdőben lévő hörgőhurutokat és elősegítheti a ragadós nyálka egy részének eltávolítását. Hatásos vírus- és baktériumölő tulajdonságai miatt számos folyékony szappan és antiszeptikus spray összetevője.

2. Orvosi tüdőfű


Az 1600-as évek elején az emberek úgy tartották, hogy bizonyos emberi fizikai tulajdonságokra emlékeztető növények hasznosak lehetnek a hasonló testrésznek. A tüdőfű az emberi tüdőszövetre hasonlít, és széles körben használják a légúti megbetegedések hatékony gyógymódjaként. A modern kutatások kimutatták, hogy a tüdőfű antioxidáns és szekretolitikus (nyálkaürítő) tulajdonságai hasznosak lehetnek a tüdő egészségének javításában. Képes csökkenteni a légutak irritációját, köhögés csillapító és köptető tulajdonságai vannak. A légzés megkönnyítésére szolgáló hatékony szerepét részben a nagyszerű antioxidáns képességeinek köszönheti, amik létfontosságúak az egészséges szervek és az általános jólét támogatásához - különösen prooxidánsok vagy szabad gyökök jelenlétében.

3. Orvosi Pemetefű


A menta családból származó pemetefű köhögésszirupok gyakori összetevője. Ennek oka, hogy természetes köptetőként működik, segítve a nyálka és váladék eltávolítását a tüdőből. Hasznos lehet allergiások, szinusz fertőzéssel és mellkasi torlódással küzdők számára.

4. Lándzsás útifű


Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában őshonos zöld, gazos növény, amely évezredek óta enyhít egészségügyi problémákat. Az 1500-as évekre visszanyúló angolszász szövegek ezt a növényt csodálatos gyógymódként reklámozzák. Nagyon sokoldalú kiegészítő: anti-hisztamin, gombaellenes tulajdonságú, antioxidáns, fájdalomcsillapító, sőt enyhe antibiotikum is. A levelekből készített teája hatékony köhögés elleni gyógyszerként működik és enyhíti a légzőszervi problémákat. A legutóbbi, Németországban végzett klinikai vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy az útifű levél hasznos a tüdőszövet irritációjának csökkentésében és a köhögés visszaszorításában.  Ma a modern orvostudományban balzsamokban és gyógyszerekben használják, amelyek a légzőrendszer megnyugtatására, a szív- és érrendszeri problémák kezelésére és a reuma kezelésére szolgálnak.

5. Kerti- és Mezei Kakukkfű


A szurokfűhöz hasonlóan a kakukkfűlevél is egy másik kulináris kedvenc, amelynek használata egészen a rómaiak idejéig nyúlik vissza. 1880 és 1947 között az Egyesült Államok Gyógyszerkönyvében jegyzékbe vették. A kakukkfű virágzó örökzöld cserje és a menta család tagja. Leveléből teát és olajat is készítenek: az immunműködés fellendítésére, az egészséges vérnyomás támogatására (már a normál tartományon belül) és a jó hangulat elősegítésére szolgál. Különösen alkalmas a légzőszervek egészségének támogatására is, ez részben köszönhető a benne található karvakrol nevű anyagnak, amely fokozza a szervezet immunvédelmét. Tele van C-vitaminnal, és jó A-vitamin-, réz-, rost-, vas- és mangánforrás. Megfázásra kiváló! Európában a szakemberek különböző kakukkfűtermékeket alkalmaznak a görcsös köhögés, a hörghurut, a szamárköhögés, az emphysema és az asztma kezelésének támogatására. Tanulmányok szerint a kakukkfű görcsoldó hatású a bronchioláris görcsökön.

Gyógyszeres kezelés, akut betegségek és terhesség esetén kérjük ki kezelőorvosunk véleményét!

linabio.hu
E-mail: [email protected]
 Tel.: +36(70)882-1212

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!