A D-vitamin szerepéről, adagolásáról nem lehet eleget beszélni, még mindig sok a félreértés körülötte. Miért szükséges folyamatosan pótolni, milyen adagra van szükségünk? Azt bizton állíthatjuk egy hazai átfogó D3- vitaminszint felmérés alapján, hogy a magyar lakosság 95%-a már az őszi-téli időszakban D3-vitamin hiányos állapotba kerül.

Miért fontos a D-vitamin?
 

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok tagja, ebbe a csoportba tartozik még az A-, E-, és K-vitamin család, de a D-vitamint gyakran emlegetik a szteroid hormonok családtagjaként is. Aktív formája a D3-vitamin, mely előanyagaiból a májban, vesében keletkezik és számos életfunkciónkban játszik szerepet.
 Legismertebb szerepe a gyermekkori csontfejlődési zavar, az angolkór (rachitis) megelőzésében és az egészséges fogazat kifejlődésében, megtartásában van. Későbbi életkorban a csontritkulás megelőzésére és kezelésére használják.
 A D3- vitamin szabályozza a kalcium, foszfát anyagcserét, szabályozza a sejtek növekedését és differenciálódását. Számos hormon termelődését serkenti, mint az inzulin, mellékvese hormonok képződését. Szabályozza az agyalapi mirigy hormonok termelődését, a pajzsmirigy működésére gátló hatással van. Hatással van a vérnyomás szabályozásra és a simaizom és szívizomsejtekre is. Támogatja az idegsejtek, májsejtek regenerációját, serkenti a spermium képződést, védi a méhizmot, a méhnyálkahártyát a túlburjánzástól.
 Most az őszi-téli hónapokban az immunrendszer működéséhez van a legnagyobb szükségünk rá. Amellett, hogy véd az influenzával és más vírusfertőzésekkel szemben, támogatja tüdő működését is. Az immunválasz szabályozó szerepe miatt biztonságosan alkalmazhatjuk a heveny légúti fertőzésekben, az autoimmun betegségekben és a daganatelleni kezelés kiegészítéseként is. Hiánya bizonyítottan növeli az emlő- és vastagbélrák kockázatát.

Milyen adagra van szükség télen?

Felnőttek napi D3-vitamin szükséglete:1500-2000 NE, túlsúlyosnak dupla adagra van szüksége. A napi szükséglet töredékét tudjuk fedezni táplálkozással, ezért fontos pótolni! A nehézfémek (ólom, kadmium), bizonyos gyógyszerek, a dohányzás, az alkoholfogyasztás növeli a szervezet D3-vitamin szükségletét. Vérszint méréskor a  legalább 75 nmol/l érték megfelelő ellátottságra utal és jó tudni, hogy a mellék-pajzsmirigy hormonjának, a parathormonnak a  szintje tükrözi azt, hogy a D3-vitamin kellően tud-e hasznosulni a szervezetben. Fontos tudni, hogy a D3-vitamint csak ipari balesettel lehet túladagolni. A biztonsággal bevihető egyszeri adagot 50 000 NE-ben jelölték meg.

 

Tudni kell két titkos dologról, ami nélkül  a D3-vitamin nem tudja kifejteni hatását!

 

Az egyik titok a K2-vitamin, mely a csontokban aktiválja az oszteokalcinnak nevezett molekulát. Az oszteokalcin teszi lehetővé a kalcium beépülését a csontokba, ez utóbbi képződéséhez viszont D3-vitamin szükséges. A daganatos sejtek elleni küzdelemben mind a D3-vitamin, mind a K2-vitamin nagyon hasznos. A kedvező hatás a daganatos sejtek autofágia által történő elpusztulásában nyilvánul meg.
A másik titok az, hogy a D3-vitamin hatásának kifejtéséhez a magnézium jelenléte szükséges a szervezetben. Ezen a területen is óriási hiányosságok mutatkoznak, mert  a magnézium rendkívül nehezen jut be a sejtek belsejébe, oda ahol ezt az enzimek, hormonok aktív működése megkívánja. Az ördögi kör tehát könnyen kialakul, D3-vitaminhiány, K2-vitaminhiány, magnéziumhiány, elmaradt D3-vitamin hatás, inaktív hormonok, enzimek és ennek következtében krónikus betegségek garmadája.

A D3-vitamin pótlása tehát számos probléma megelőzése szempontjából fontos. Ősztől tavaszig pedig az egyik erős természetes fegyvere az immunrendszernek a légúti vírusfertőzések leküzdésében. Gondoskodjon a napi megfelelő adag beviteléről!

Összeállította:
Dr. József Erika háziorvos
és Császi András természetgyógyász


Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu weboldalra és vásárolja meg most a Béky K2-D3 liposzómás vitamin étrend-kiegészítőt!

 

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!