A víz, mint éltető elem sajnos nincs megfelelően értékelve. Természetesnek vesszük, hogy rendelkezésünkre áll. Csak megnyitjuk a csapot, és folyik... Nagyszüleink még komoly fizikai munka során szerezték be a mindennapi ivó- és fürdővizet, ezért meg is becsülték az utolsó cseppig. Emellett pedig tudatosan használták kisebb-nagyobb testi nyavalyáik gyógyítására is. Ezekből szemezgetünk most!

Az alábbiakban néhány olyan kezelésmódot javaslunk, amit odahaza is el tudunk végezni. Azokat a legegyszerűbbeket válogattuk ki, amelyek alkalmazásához elég, ha az alább leírtakat követjük. Természetesen ezek nem helyettesíthetik a kezelőorvos gyógymódját, de kitűnően kiegészíthetik. Az alábbi gyakorlatok legfontosabb segédeszköze a víz. A víz jótékonyan hat az idegrendszerre, hidegen frissíti, melegen pedig megnyugtatja. A legegyszerűbben ezt úgy tapasztalhatjuk meg, hogy reggel, amikor szeretnénk felfrissülni, langyos vízzel zuhanyozzunk, este pedig használjunk meleg vizet vagy vegyünk meleg fürdőt, ami segíti az éjszakai pihenést.

A víz gyógyerejét több panasz és betegség kezelésére is használhatjuk

• Stressz: a stressz leküzdéséhez nyugtató fürdőt javasolt. A fürdő elkészítéséhez borsmenta, zsálya és nyírfalevél szükséges. Mindegyikből 2 evőkanálnyi mennyiséget forrázzon le két liter vízzel. Hagyja állni 1-2 óráig, majd szűrje le. Az így kapott oldatot öntse bele a meleg vízzel teli fürdőkádba. Heti 2 alkalommal javasoljuk az ilyen fürdőzéseket lefekvés előtt.

• Álmatlanság: Ha nehezen alszik el, lefekvés előtt sétáljon egyet a friss levegőn, aztán vegyen meleg lábfürdőt, majd lefekvéskor az ágyban tegyen a talpához egy melegvízes tömlőt. Ez azért álmosítja el, mert az agyvelőtől elvonja a vért és vérbőséget idéz elő az alsó végtagokban.

Hogy az álma mély és hosszantartó legyen, tegyen a párnája alá egy szövetből készült és komlóval teli zsákocskát.

• Fejfájás: Fejfájásra hideg vagy meleg vizes borogatásokat ajánlunk. Hajtson négyrét egy darab, körülbelül 30x30 cm-es anyagot (például egy zsebkendőt), itassa át hideg vízzel, kicsit csavarja ki, és rakja a tarkójára. 3-4 percenként nedvesítse újra a ruhadarabot, és rakja vissza ugyanarra a helyre. Ha a fejfájása nem szűnik, a hideg vizet meleggel helyettesítse.

Ez a módszer az agyi erek keringési rendellenességén segít. A megfelelő vízhőmérsékletet csak tapasztalati úton lehet meghatározni: a nem megfelelő hőmérsékletű borogatás – az erek összehúzódása és hirtelen kitágulása régen – akár elő is idézhet fejfájást. Ezért próbálja ki hideg és meleg vízzel is.

• Magas vérnyomás: Az alábbiakban a magas vérnyomás két különböző fizikoterápiás gyógymódját ismertetjük. A fürdők segítségével csökkentetni lehet a gyógyszeradagot, könnyebb esetekben a gyógyszeres kezelés akár el is hagyható. A gyógyszeradag csökkentésére azonban csak a vérnyomás állandó ellenőrzése mellett kerülhet sor.

Kézgyógyfürdő: Töltsön egy lavórba 35-37 fokos vizet. Tegye bele mindkét kezét, majd fokozatosan, 10 percen át adagoljon hozzá forró vizet úgy, hogy a víz hőmérséklete elérje a 42-46 fokot. Hagyja benne a kezeit még 5-10 percig. Ismételje meg a fürdőket kétnaponta. A kúra 7-10 ilyen alkalomból álljon.

A forró víz kitágítja a kéz ereit, ezért a vér a szervezet többi részéből is odaáramlik, és ez a vérnyomás esését eredményezi. Hasonló hatás érhető el az alsó végtagok forró vizes gyógyfürdőzésével is. Ez esetben a hatásfokot azzal erősíthetjük, ha a vízbe mustárlisztet szórunk.

Forró vizes lábfürdő mustárliszttel: Vödörbe töltött meleg vízbe (38-40 fokos) keverjen két-három evőkanálnyi mustárlisztet. 5-10 percen át tartsa benne a lábát. Az áztatást követően öblítse le a lábait tiszta vízzel, és törölje szárazra. A lábfürdőket ismételje meg kétnaponta, 7-10 alkalommal.

• Nátha: Törjön össze 2 gerezd fokhagymát, forrázza le két pohár vízzel és tegyen hozzá egy teáskanálnyi sót. Öblítse át az orrát néhány alkalommal ezzel az oldatta. Ha gondot okoz az oldat felszívása, nedvesítsen meg az oldattal egy vattadarabot, és 10-15 percre dugja be vele az orrát. A nap folyamán 3-4 alkalommal ismételje meg. Az allergiával járó orrfolyást ez a módszer sem szünteti meg, de az egyszerű nátha 1-2 nap alatt elmúlik

• Torokgyulladás: Egy pohárnyi céklaléhez adjon egy evőkanál ecetet. Az így kapott oldattal öblögessen naponta ötször-hatszor. Az öblögetések után rágcsáljon el egy-egy citromkarikát.

Természetesen az antibiotikumok szedése nem mellőzhető, de a torokfájás az öblögetések hatására hamarabb megszűnik.

• Krónikus mandulagyulladás: Ha erősen süt a nap, üljön csukott szemmel és nyitott szájjal a nappal szemben, 8-10 percig úgy, hogy a napsugarak a garatjáig hatoljanak. Ezt a gyógymódot naponta többször is alkalmazhatja.

Célszerű a mandulák edzése gargalizálással. A víz hőmérséklete először testhőmérsékletű (36-37 fokos), majd az ezt követő napokon fél-egy fokkal hidegebb legyen. A kúrát akkor hagyja abba, amikor a víz hőmérséklete már szinte jéghideg.

• Légcsőhurut: Gőzölés. Egy evőkanálnyi kamillát forrázzon le egy pohár vízzel. Hajoljon az edényből áradó gőz fölé, fejét letakarva egy törölközővel inhaláljon. A kamilla gyulladáscsökkentő hatása miatt sokszor feleslegessé teheti a gyógyszerbevételt.

• Gyenge immunrendszer: Eddze immunrendszerét hideg vizes fürdővel az alábbiak szerint:

1-3. nap: Engedjen a kádba 34-36 fokos vizet és üljön bele három percre.

4-7. nap: A víz hőmérséklete 30-33 fokos legyen és csak két-két és fél percig üljön benne.

8-11. nap: Csökkentse a víz hőmérsékletét 28-30 fokra, és a fürdési időtartam másfél, két perc legyen.

12-15. nap: A víz ekkor 25-27 fokos, az időtartam pedig egy, másfél perc.

16-25. nap: A víz hőmérsékletét 21-24 fokra csökkentse, és az időtartam körülbelül 1 perc legyen.

A továbbiakban, csökkentve a víz hőfokát, a második hónap végére el kell érni, hogy a víz mindössze 12 fokos és a fürdőzés időtartama 15-20 másodperc legyen. Talán kevesen követik a fenti javaslatot, de aki vállalkozik erre és végig is csinálja, sokáig megfeledkezhet a megfázásról. A fürdőzést zuhanyozással is lehet helyettesíteni.

• Vizelet elcseppenés: Sok gondot okozhat az, ha a húgyhólyagnál lévő gyűrűs záróizom nem működik megfelelően.

Mint sok másnak, ennek a problémának is van természetes gyógymódja. A meleg vizes zuhanyozás végén el kell zárni a melegvíz csapot és langyos vízzel ki kell öblíteni a lábakat és az alsó hasi szakaszt. Ez erősíti és edzi a húgyhólyag záróizmát.

• Aranyér: Az aranyeres problémáknál az elsődleges feladat inkább a széklet normalizálása, hogy a már meglévő aranyeres csomókat ne sértsük fel naponta.

A széklet rendeződése után pedig az alábbi módszert kell alkalmazni: Öntsön egy fazékba 2 liter tejet, és tegyen bele 4 fej vöröshagymát. Főzze fel, engedje kicsit kihűlni, majd öntse át egy éjjeli edénybe, és üljön rá. A kúrát kétnaponta ismételje meg, összesen 5-7 alkalommal. Vérző aranyér esetén a fenti módszer alkalmazása tilos!

• Derékfájás: A derékfájás sokszor az ideggyökér gyulladás első jele. A következő kúrákat ajánljuk:

Vizes-alkoholos melegítő borogatások: Hajtogasson össze pár rétegben valamilyen anyagot, és nedvesítse meg meleg vízzel, majd öntsön rá egy kevés pálinkát vagy más 40 fokos alkoholt. Csavarja ki a fölösleget, és rakja a fájdalmas területre. (Önmagának nehéz felrakni egy ilyen borogatást, biztosan szüksége lesz segítségre is.) A tetejére tegyen egy nejlondarabot, vattát vagy valamilyen kötött, meleg sálat. Rögzítse a kötést törölközővel vagy gézzel és feküdjön le 2-4 órára. A kúrát kétnaponta ismételje meg, összesen 5-7 alkalommal.

Paprikás tapasz: Helyezzen a fájdalmas területre paprikás tapaszt, vagy ha ilyen tapasza nincs, ragasszon fel pár darab kissé csípős paprikát az érintett területre. Csillapítja a fájdalmat és a gyulladást. Ne ijedjen meg, ha a tapasz vagy a paprikadarabok kissé égetik a bőrét.

 „Vasalás”: A már meglévő fájdalom enyhítésére, illetve megszüntetésére egy egyszerű, a népi gyógyászatban használatos módszer. Alkalmazásához segítőre lesz szükség.

A beteg a hasán fekszik és a segítő a hátára egy vastagabb takarót terít. Majd a fájdalmas területet meleg vasalóval „vasalgatni” kezdi, és közben figyeli a beteg visszajelzéseit. A beteg a „vasalt” helyen meleget érezhet, de égető érzést semmiképpen sem. Vasaló helyett lehet hajszárítót is használni. Ebben az esetben a beteg hátára nem kell semmit teríteni.

Erős deréktáji fájdalom leggyakrabban nem a gerincoszlopból ered, sokkal inkább az az oka, hogy a mélyen fekvő deréktáji izmok nagyon, szinte görcsösen megfeszülnek. A meleg ellazítja az izmokat, és ezzel csökken a fájdalom.

Ízületi gyulladások: Ízületi gyulladások kezelésére az alábbi gyógymódot javasoljuk: kéz és lábfürdők: vegyen 5-5 dkg csalánt, orbáncfüvet, keskenylevelű útifüvet és körömvirágot. Ezeket alaposan keverje össze, majd két evőkanálnyit forrázzon le egy liter vízzel. Hagyja állni 2 órán át, majd leszűrés után öntse egy lavór meleg vízbe.

A kezeit, lábait 15-20 percig tartsa az így elkészített fürdőben. Ezt kétnaponta ismételje meg, összesen 7-10 alkalommal.

Paprikás borogatás: A fájdalmas ízületekre rakjon egy félbe vágott csípős paprikát. Ez fokozza a vérkeringést a fájdalmas részén és csökkenti a gyulladást.

• Az alsó végtagok visszértágulata: A lábak visszértágulata ellen vegyen lábfürdőket hőmérséklet-változtatással: Készítsen elő két vödröt. Az egyikbe öntsön 38-39 fokos vizet, a másikba ennél hűvösebbet, mintegy 20-25 fokosat (az eljárás kezdeténél a vödrökben lévő víz hőmérsékleti különbsége 7-10 fok legyen). 2-3 percig dugja a lábait a melegebb, majd utána 1-2 percig a hidegebb vízbe. Egyszeri alkalommal 5-6-szor végezze el a lábváltogatást. Minden további alkalommal növelje a vizek hőmérséklet-különbségét. A 10-12. alkalommal a két víz közötti hőmérsékleti különbség 20-30 fok legyen. A fenti módszert nem alkalmazhatja az, akinek trombózisa volt, vagy a trombózis éppen kialakulóban van.

A fenti módszert hasznosan egészíti ki, ha reggelente, ébredés után, még az ágyban a lábait felemelve pólyázza be egyszerű, vékony lenvászonnal.

• Felesleges kilók: Fürdőzzön legalább minden harmadik nap 15-20 percet. Kezdetben a víz hőmérséklete 37-38 fokos legyen, majd melegítse fokozatosan 41-42 fokig. A meleg víz felgyorsítja az anyagcserét, segít a felesleges kilóktól való megszabadulásban.

• Gombás bőrbetegségek: Leggyakrabban a kézen és a talpon jelentkeznek. Főzzön egy nagyon erős kávét, és miután kissé kihűlt, minden nap áztassa benne a kezeit és a lábait.

• Mitesszerek: Leggyakrabban a serdülőkorban jelentkeznek. Az elmulasztásukra reggel és este meleg, sós vízzel kell lemosni az arcot. A só „kihúzza” a már begyulladt faggyúmirigyet. Ha a mitesszerek az egész bőrfelületen jelentkeztek, akkor vegyen sósvizes fürdőt.

• Szemfáradtság: Borogassa a szemét a következőképp: Egy evőkanálnyi citromfüvet forrázzon le egy pohár vízzel, majd hagyja állni 10-15 percig. Ezzel az oldattal nedvesítsen meg egy kis vattacsomót, és ezt borítsa rá a fáradt szemekre. Citromfű helyett friss uborkakarikákat is használhat.

A fenti tanácsok azoknak szólnak, akiknek hosszú időn át kell megfeszített állapotban tartaniuk a szemizmaikat. Ilyenek a számítógéppel dolgozók, a gépkocsivezetők, az órások és a diákok.

 

Kedves Olvasó!

Ha a cikk végére ért, láthatja mennyire egyszerűek és könnyen kivitelezhetőek ezek a tanácsok. Nem helyettesítik az orvost, de mindenképpen érdemes kipróbálni, mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk! Váljék egészségükre!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!