A túl erős menstruáció, hasi görcsök, menopausa, hőhullámok a hangulatingadozás azok a tünetek, melyek legtöbbjével a nők előbb-utóbb találkoznak. A természetes hormonális változások nem tekinthetők betegségnek, de a mindennapokat komolyan megnehezíthetik. Az orvostudománynak hála, számtalan készítmény áll rendelkezésünkre, fájdalomcsillapítók, görcsoldók, hormonpótlók, de a természet patikája is remek szereket állított elő, melyeket bátran kipróbálhatunk és alkalmazhatunk.

A kamilla, a cickafark, a palástfű, a pásztortáska, a fehér árvacsalán és a tavaszi kankalin gyógyhatásai széles körben ismertek.  Ez a hat „női gyógynövény” mindegyike egymagában vagy más növényekkel keverve teának vagy tinktúrának is alkalmazható.

Női bajokra az alábbi teát, mint bázis-receptet alkalmazhatjuk, ez szinte minden esetben gyors enyhülést hoz:

Alaprecept női bajokra:

cickafark        30g
palástfű        30g
kamilla         20g
pásztortáska        20g

Ezt a teát több héten keresztül napi 2-3 csészével lehet fogyasztani.

Hangulatjavító-kiegyensúlyozó tea

Ez a nagyon jóízű teakeverék minden nőnek ajánlható, akár van panasza, akár nincs:
orbáncfű         25g
citromfűlevél        15g
palástfű         15g
cickafarkvirág        15g
galagonya(levél és virág)    5g
bodzavirág         5g
búzavirág        3g
körömvirág         2g

Menstruáció előtti tünetek

Az ún. premenstruációs szindróma tünetei – a mell tapintásra való érzékenysége, feszítő érzés és fájdalom a mellekben, idegesség, ingerlékenység, álmatlanság, fejfájás, teljesítménycsökkenés – hasonlóképpen kezelhetők: a hat „női gyógyfűből” összeállított tea, cickafarktinktúra (naponta háromszor tíz csepp), kiegészítésül pedig heti egy alkalommal cickafarkfüves fürdő (a fürdővízhez öntendő kivonatot vagy csak cickafarkból, vagy cickafarkból és palástfűből, vagy cickafarkból és fehér árvacsalánból készítjük el).

A változás éveinek problémái

Hőhullámok, hirtelen verejtékezés, éjszakai izzadás, idegesség, ingerlékenység, fejfájás, alvászavarok, fáradtság, súlyos lelki feszültség, levertség, teljesítménycsökkenés – ezek a változás éveiben fellépő tipikus tünetek. Jelentős mértékben enyhíti őket a hat „női gyógyfűből” összeállított, egyénre szabott teakeverék, amelynek azonban nagyobb mennyiséget kell tartalmaznia kankalinból, mint a többi növényből. Reggel és este egy csésze tea fogyasztása a minimum. A keverék összetételét hetenként variálhatjuk, hogy mindig más és más legyen az íze. Ez a tea alkalmas az orvosi terápia erősítésére is, feltéve, hogy a súlyosabb panaszok esetén szükség van ilyen kezelési eljárásra.

Ha a változás éveivel kapcsolatos panaszok következtében a nő annyira feszült idegállapotba kerül, hogy már önmagát sem tudja elviselni, akkor a következő keveréket ajánljuk:

Ideges nők teája:

orbáncfű        30g
citromfű        30g    
komló            20g
palástfű        20g

A változás éveiben különösen gyakran jelentkező heves verejtékezést zsályateával lehet mérsékelni.  Három teáskanál zsályalevelet egy negyed liter vízzel leforrázunk, majd lefedve 7 percig lassú tűzön főzzük. Melegen vagy hidegen két csészével igyunk belőle. Érzékeny gyomrú emberek számára azonban túl nagy ez a zsályaadag, ők fele ennyi mennyiséget fogyasszanak belőle.

Szoptatás

A szülést követő gyermekágyban és a szoptatás alatt nincs ideálisabb ital a gyógyteánál, amely úgy ad életerőt a szervezetnek, hogy nem terheli felesleges kalóriákkal. Ezenkívül vitaminok és ásványi sók is vannak benne. Íze tetszés szerint variálható.  Ha a szoptatós anyának nincs elég teje, ezen egy speciális tejszaporító teával könnyen segíthetünk.
Tejszaporító tea:

ánizsmag        20g
köménymag        20g
kapor             20g
édeskömény        20g

Mivel ehhez a keverékhez csupa kemény héjú magot használunk fel, forrázás előtt apróra kell törnünk őket!
Ezt mozsárral vagy olyan darálóval végezzük, amilyet például a dió őrlésére használunk. Nem szabad sajnálni a fáradtságot, mivel a legjobb hatóanyagokat a magból lehet kivonni. Ám csak annyit készítsünk belőle, amennyit egyszerre felhasználunk a teához, mivel az aroma és az illóolajok hamar elpárolognak. A droganyagokat aztán leforrázzuk, majd 5-10 percig állni hagyjuk. A tejtermelődés szempontjából döntő szerep jut annak a folyadékmennyiségnek, amit az anya naponta magához vesz.
A menstruáció alatt, valamint a terhesség előtti és utáni szakaszban, a menopauza idején a női szervezetben lejátszódó hormonális változásokra ideális hatást gyakorolnak a gyógynövények, mivel a rendellenességeket megszüntetik anélkül, hogy meglepetésszerűen lerohannák a szervezetet, ugyanolyan finom eszközökkel hatnak rá, amint az a szokásos hormonális kezelések alkalmazásakor történik.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!